5th Gen Subaru Impreza Forum banner

TPMS 'reset pola'

470 views 3 replies 4 participants last post by  Alex_Rochester  
#1 ·
Czujniki TPMS w moim Imprezie My19 szwankują, mój lokalny mechanik, do którego zabieram samochód i który wykonuje dużo prac wyścigowych modeli Subaru, gdzie jestem, mówi, że warsztat oponiarski mógł je uszkodzić podczas zdejmowania starych opon z maszyny w celu wymiany opon. Zapytałem go, czy ma narzędzie diagnostyczne do opon, aby sprawdzić, czy tak jest, ale powiedział, że nie potrzebuje go, ponieważ samochody na torze ich nie używają.
Jeśli to warsztat oponiarski uszkodził czujniki TPMS przymocowane do zaworów powietrza, kłótnia z warsztatem oponiarskim z pewnością nie jest kłótnią, którą wygram. :( - Po prostu nie będę już z nimi robić interesów. Mechanik powiedział coś podobnego: "Idź do innego warsztatu oponiarskiego".
Zanim zamówię nowe czujniki TPMS online (rozważam czujniki marki Schrader), chcę spróbować zresetować czujniki samemu,
Czytałem w Internecie, że "mogą" istnieć dwa resetowania w terenie, jeśli można to tak nazwać, aby spróbować zresetować czujnik. Pierwszą opcją jest odłączenie akumulatora, czego nie chcę robić, ponieważ może to pogorszyć sprawę ze znalezieniem kodów radiowych lub ewentualnie usunięciem bezpiecznika w skrzynce bezpieczników? Który numer bezpiecznika? Drugą opcją jest spuszczenie powietrza ze wszystkich opon w pojeździe, co "może" zresetować komputer. Czy ktoś próbował spuścić powietrze z opon? Czy trzeba czekać przez jakiś czas z całkowicie płaskimi oponami, aby czujniki się zresetowały, czy wystarczy włączenie i wyłączenie samochodu?
Dzięki

#3 ·
Sam mam kilka narzędzi TPMS. O ile wiem, nowy czujnik sam się nie resetuje. Musisz zarejestrować każdy czujnik w systemie TPMS samochodu za pomocą narzędzia. Potem, wiem, że mój 2019 będzie wiedział, gdzie znajduje się opona, jeśli je obracasz, ale to dopiero po dodaniu czujnika. Ja sam dostałem zestaw czujników aftermarketowych, sklonowałem obecne czujniki do moich zimowych kół. Samochód nie zauważył wtedy różnicy, kiedy je zamieniłem. Mam tu trochę informacji >>Link<<

Krótko mówiąc, myślę, że BruceP ma rację, potrzebujesz narzędzia. Nie jestem pewien, czy sklep samochodowy ma to narzędzie do wypożyczenia, ale mój lokalny AutoZone wypożycza narzędzia za darmo za zwrotną kaucją.

#4 ·
Wygląda na to, że Australia używa zupełnie innego systemu czujników ciśnienia w oponach niż ten zatwierdzony przez władze federalne, którego my używamy. NASZ system nie ma resetowania czujników; nasze czujniki po prostu działają, dopóki bateria się nie wyczerpie. Nasza jednostka odbiorcza musi jednak zostać "zresetowana" za pomocą elektronicznego narzędzia resetującego, które można resetować tak często, jak chcesz; możesz mieć zestaw opon drogowych, kolejny zestaw opon do autocrossu, kolejny zestaw opon terenowych, a nawet czwarty zestaw opon zimowych, a nawet zmieniać je codziennie, jeśli chcesz, za pomocą tego narzędzia resetującego, którego potrzebujemy. Z tego, co słyszałem, NIKT poza Kanadą nie używa tego systemu.